Tretman akni

Tretman akni veoma efikasno i brzo uklanja ili neutrališe ovaj problem zahvaljujući IPL tehnologiji.

Šta su i kako nastaju akne?

Acne Vulgaris su često upalno oboljenje kože lokalizovano na predelima sa sebacealnim folikulima (lice, dekolte, ramena i leđa). Smatra se da više od 80 odsto populacije starosne dobi od 13 do 16 godina, bez obzira na pol ili rasu ima probleme sa aknama. Iako se akne vezuju za period puberteta, one se mogu javiti i pre i nakon njega, a ukoliko se ne leče na vreme ostavljaju ožiljke na koži.

Kako nastaju akne?

U osnovi problema je pojačano lučenje sebuma (loja), kao i povećana osetljivost lojnih žlezda na hormonalni nadražaj (muški polni hormoni) i začepljenje izvodnog kanala lojne žlezde. Ovakvi uslovi su idealni za nagomilavanje loja, što olakšava razmnožavanje bakterija i naposletku dovodi do upalnog procesa i nastanka akni.

Tretman akni

AKNE SE JAVLJAJU U NEKOLIKO OBLIKA:

  • BLAGI: Karakteriše ga masna koža sa mitiserima (najčešće na čelu, nosu i obrazima), gnojnicama i ponekom papulom (čvrste izrasline iznad nivoa kože ili klasične akne). Rizik da ovaj oblik akni ostavi ožiljke je veoma mali.
  • UMERENI: Javlja se kao mešavina papula i gnojnica na licu i nešto ređe na leđima. Koža je često praćena crvenilom i upalom. Postoji šansa da će ostati ožiljci, kao i tragovi hiperpigmentacije ukoliko se ne leči adekvatno.
  • TEŠKI: Oblik akni koji se javlja u pubertetu, ali i kasnije u toku života. Na licu, vratu i leđima se pojavljuju vidno upaljene papule i gnojnice, koje su na nekim mestima grupisane tako da stvaraju nodule (čvoriće) i čireve. Ove kožne promene, osim što predstavljaju estetski problem, mogu biti i bolne, a nose ozbiljan rizik od ožiljaka i hiperpigmentacije.

U svetu se na lečenje akni svake godine potroši oko 5 miliona dolara, što govori u prilog tome koliko su akne rasprostranjen problem.

Tretman akni IPL (Intense pulsed light) tehnologijom

Više od 70 odsto uspešnih tretmana akni u svetu ostvareno je IPL tehnologijom.

Intezivna pulsirajuća svetlost (IPL tehnologija) ima dvojaki efekat u lečenju akni: antibakterijski (uništava kolonije bakterija) i regenerativni (stimuliše rast epitelnih ćelija, proizvodnju kolagena i ubrzava zarastanje rana).

Posebno vredi istaći prednost IPL tehnologije koja se ogleda u tome što pospešuje pigmentaciju kože i pomaže u saniranju ožiljaka koje teški oblici akni ostavljaju na licu.

Ostale prednosti IPL tehnologije:

  • Jednostavnost primene
  • Bezbolnost i bezbednost tretmana
  • Vidljivost rezultata već nakon nekoliko tretmana
  • Pristupačna cena

Centar lepote Fotoepilacija Beograd nude tretmane akni po jedinstvenoj ceni od 30 €. Terapije se izvode pod nadzorom lekara/dermatologa i rade se na svakih 15 dana u periodu od 4 meseca. Rezultati su vidljivi već nakon prvih sesija.